ANATOMIJA TIJELA PDF

anatomical position (An”ua-tom’u1-kal) uspravno tijelo stajalište sočima of its organs. anatomija (UA-nat’uo-ja) grana znanosti bavi strukturom tijela i. anatomija ljudskog tijela. 10 likes. Book. anatomija ljudskog tijela. Book. 10 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started.

Author: Jum Kagashicage
Country: Burkina Faso
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 23 June 2011
Pages: 258
PDF File Size: 5.89 Mb
ePub File Size: 7.99 Mb
ISBN: 985-4-56131-359-9
Downloads: 47614
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vugar

Openstax college at Connexions. Supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan rotiraju prema vani. Ovi standardi su usvojeni rijela bi se izbjegla zabuna.

Ova pozicija je ona u kojoj osoba stoji, rastavljenih nogu, s dlanovima naprijed i palacem okrenutim prema vani. Imenski prostori Stranica Razgovor.

Anatomska terminologija

Nauka o kretanju je poznata kao kineziologija. Motion na Anatokija Commonsu. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti.

Istezanje kuka ili pomjeranje ramena ruku ili unazad nogu.

Naprimjer, ekstenziju podlaktice obavlja triceps kao agonist i biceps kao antagonist koji kontrakcijom obavlja fleksiju u odnosu na isti zglob. Inverzija i everzija se odnose na pokrete koji naginju tabane od everzija ili prema inverzija centralnoj liniji tijela.

  GEOLOGIA POLSKI MIZERSKI PDF

Anatomski termini pokreta

Termini elevacija i depresija se odnose na kretanje iznad i ispod horizontale. Akcija ljuljanja je u toku teniskoh servisa je primjer circumdukcije.

Federecija Bosne i Hercegovine — Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Prefiks hiper- se ponekad dodaje ispred normalnih granica, kao u hipermobililnosi zglobova ]], hiperfleksija iliu hiperekstenzija.

Elevacija se odnosi na smjer prema gore. Moore’s Clinically Oriented Anatomy. Person International Edition, San Francisco.

Kada se sjedi, koljena su savijena. Naprimjer, depresijski pokret na automobilske pedale ili stajanje na prstima se mogu opisati kao plantarne fleksije. Posteriorni i anteriorni izgled Parts of the Human Body: Stopalo je pes i pedalna regijaa tabani plantarna ili tabanska regija.

Anatomski termini pokreta – Wikipedia

Balerinademonstrira plantarnu fleksiju stopala. Kada je brada suprotno grudi, glava je u fleksiji, a trup je u fleksiji kada se osoba naginje naprijed. S Wikipedije, slobodne enciklopedije.

Iz tog razloga, koriste se dolje navedeni izrazi:. Depresija se odnosi se na kretanje u smjeru ispod horizontale, suprotno od uspona. Sir Henry Morrisove Human Anatomy. Pokreti su klasificirani prema anatomskoj ravni. Gray’s anatomy for students, 3rd Edition.

  ARTEP 7 1 DRILL PDF

Gray’s anatomy for students. U terminima anatomije, tijelo se dijeli na regije. Openstax college at Connexions.

Anatomska terminologija – Wikipedia

Commons ima datoteke na temu: Preuzeto iz ” https: Imenski prostori Stranica Razgovor. Anatomski termini pokreta Anatomija. S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Textbook of physical diagnosis: Ova stranica je posljednji put izmijenjena ttijela datum 8 novembar u Na drugim projektima Wikimedia Commons. Commons ima datoteke na temu: Adukcija zgloba se zove ulnarno odstupanje.

Abdukcija and addukcija se odnose na pokrete koji pomjeraju strukturu od ili ka centru tijela.