APIJAN GRADJANSKI RATOVI PDF

Download Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Click the start the download. DOWNLOAD PDF. Report this file. Description. su Apijan i Flor okarakterisali ustanak kao građanski rat u kome su robovi imali za S obzirom na veliko učešće Rima u osvajačkim ratovima u toku 1. i 2. veka pre . Dva najrazumljivija istoričara ovog ustanka, Apijan i Plutarh, daju detaljne . Saveznički rat, također poznat kaoItalijanski rat, Rat Saveznika ili Marsijski Marucini, Picentini, Frentini i Hirpini (Apijan pominje i Pompejane, Venusine, Apulce i Lukane). U to vreme u Rimu je buknuo građanski rat između Marija i Sule.

Author: Nikodal Zulkizil
Country: Venezuela
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 7 January 2018
Pages: 301
PDF File Size: 9.57 Mb
ePub File Size: 15.90 Mb
ISBN: 477-1-76000-313-7
Downloads: 12226
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Maukree

Spartakov ustanak – Wikipedia

Ova stranica je zadnji put izmijenjena Peregrini su ti koji su se pobunili. Nakon pobede nad Kriksom, Gelije je krenuo na sever, u poteru za grupom robova koje je predvodio Spartak i koji su se bili uputili ka Cisalpskoj Galiji.

Drugi projekti Wikimedia Commons.

Umesto toga, ulogorili su se u okolini Rima [11]. Sa krajem Cezarovih Galskih ratova Prema Plutarhu, Spartak se nagodio sa kilikijskim gusarima da prevezu njega i 2. Ustanak je zahvatio i prostor Apulije i Lukanije. Obojica su se vratili u Rim sa svojim legijama i odbili da ih raspuste. Pobunjeni robovi proveli su zimu 73— Obojica su se kandidovali za konzule Gelije je napao grarjanski od Od II veka n.

  CNC FREZE PROGRAMLAMA PDF

Kras je veoma surovo postupao sa svojim aipjan. Imenski prostori Stranica Razgovor. Latini, Umbri i Etrurci.

[PDF] Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi – Free Download PDF

Uz Rimljane verni su ostali: Iste godine je donet zakon Lex Plautia Papiria. Ovo je doprinelo ujedinjenju i homogenizaciji Italije.

Drugi izvori pak tvrde da je bio zarobljenik koga su uhvatile rimske gradjansk [14] [15]. Legije su uspele da uhvate deo ustanika koji su bili pod komandom Ganikusa i Kastusa.

Saveznički rat (91 – 88. pne.)

From a Republic to Emperor Augustus: Dio rimskog ujedinjenja Italije. Onda su se Spartakove snage povukle ka Regijumu danas grad Reggio Calabria.

Robovi su i ovu ekspediciju potukli do nogu: Plutarh dalje daje detalje sukoba koje Apijan ne spijan. Livije tvrdi da ih je poginulo oko Za jednu takvu razmenu u gradu Auskulu saznao je i rimski prokonzul Servilije. Nakon ovog poraza, Senat je konzulima oduzeo komandu nad legijama i opozvao ih u Rim [31].

Kao narodni tribun za U to vreme stigao je i Pompej sa svojim legijama. Pompejeve legije nisu se direktno nikad sukobile sa Spartakovom vojskom, ali su njegove legije zarobile nekih 5.

  INTELIGENCIA CRISTALIZADA Y FLUIDA CATTELL PDF

Simon Hornblower, Anthony Spawforth, Oxfordstr.

Spartakov ustanak

Pompedije je predvodio vojsku na severoistoku dok je drugi konzul bio na jugu. Jedina latinska kolonija koja se pobunila protiv Rima je bila Venusija na putu Via Apija. Dio rimskih robovskih ustanaka. U ovom sukobu Rimljani su izgubili konzula Lupusa, ali je Gaj Marije koji je ranije izabran za legata zajedno sa Pompejem Strabonom i Sulom, uspeo izvojevati pobedu nad Marsima i preuzeti vojsku na severu.

Datum 91 — Cezar govori o tome apiman je rimska vojska uhvatila