JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Vikasa Fauzahn
Country: Syria
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 28 January 2007
Pages: 215
PDF File Size: 7.25 Mb
ePub File Size: 10.22 Mb
ISBN: 564-8-93933-169-2
Downloads: 17204
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dajar

Pendidik merancang aktiviti fizikal untuk kanak-kanak dengan tujuan untuk membantu perkembangan fizikal dan sosial kanak-kanak. Pendidik melaksanakan aktiviti menconteng bersama bayi dan kanak-kanak penderxan hari.

MyJurnal – Malaysian Citation Centre

Kanak-kanak diajar mengemas diri dengan baik. Kebersihan Diri Bayi dan Kanak-kanak. Kanak-kanak mengeluarkan pakaian ganti. Semua peralatan fizioal luar berada dalam keadaan bersih dan baik, tidak merbahaya, tidak berkarat, tiada skru longgar, tidak berselumbar dan diselenggara dengan baik.

Pendidik sentiasa memberi pujian dan penghargaan kepada usaha bayi dan kanak-kanak. Standard 5 Kolaborasi Ibu Bapa dan Komuniti. Penilaian Kendiri atas talian bersandarkan enam 6 SP iaitu: Pendidik basuh tangan terlebih dahulu dan memastikan kepanasan air.

Sekiranya kanak-kanak mencuci rambut, Pendidik memastikan syampu diguna dalam kuantiti yang sesuai. Mempunyai alat pemadam api yang belum tamat tempoh dan diletakkan di tempat yang sesuai. Kanak-kanak diajar menjimatkan air dengan menutup pili air. Pendidik mengasingkan kanak-kanak lelaki dan perempuan Pendidik membantu menanggalkan pakaian dan memakaikan tuala kepada orang kanak-kanak, manakala yang pendeeaan bermain bebas sambil menunggu giliran.

  FQPF 10N20C PDF

Kaki bayi dibasahkan dan bayi dimasukkan perlahan-lahan ke dalam besen yang beralas. Pendidik penderraan galakkan kepada kanak-kanak mencuba sendiri sambil memuji hasil prnderaan mereka.

Standard 4 Pembangunan Profesionalisme dan Pembelajaran. Pendidik menggunakan bahan dan props dalam aktiviti pergerakan kreatif.

Sinki dalam keadaan bersih dengan ketinggian yang sesuai. Pendidik menyediakan peralatan seperti gunting, gam, kertas dan tuala lembab untuk mengelap tangan.

Kanak-kanak menyidai tuala di tempat yang disediakan. Bayi dipakaikan pakaian dengan cara yang betul.

Pendidik memastikan kanak-kanak menyimpan kembali semua alat muzik yang digunakan di tempat asal. Pendidik memastikan kanak-kanak bergembira bermain sambil belajar sesuatu dari pengalaman main air. Pendidik bersama kanak-kanak mengemas dan membersihkan ruang yang telah digunakan. Pendidik menunjuk cara yang betul memegang gunting, arah gunting dihalakan, dan aktiviti yang akan dijalankan.

Dapur dan peralatan dapur berada dalam keadaan kemas, teratur dan selamat. Pendidik suka berbual dengan kanak-kanak. Pendidik membantu kanak-kanak membilas seluruh anggota badan dengan sempurna.

SISTEM PERMATA Q

Pondok atau playhouse berada dalam keadaan teratur, kemas dan selamat. Alat mandian diletak pada paras ketinggian yang mudah diambil oleh kanak-kanak Bahan pencuci bilik air diletak di tempat yang selamat, jauh dari kanak-kanak.

Pendidik memberi peluang bermain kepada semua kanak-kanak dengan cara membuat giliran. Pendidik membantu kanak-kanak memakai tuala ketika keluar dari bilik mandi.

Pendidik melakukan pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor dengan kanak-kanak setiap hari. Pendidik sentiasa peka keselamatan bayi dan kanak-kanak semasa aktiviti pergerakan kreatif Pendidik mengintegrasikan muzik, nyanyian, tarian dalam aktiviti pergerakan kreatif.

  CAT D350E PDF

Pendidik memandikan bayi dengan teknik yang betul.

Pendidik menukar lampin bayi sekurang-kurangnya tiga kali atau lebih mengikut keperluan. Pendidik memberi salam dan bertanya khabar dengan ceria dan mesra, mengambil kedatangan dan memanggil nama dengan penuh kasih sayang. Kanak-kanak yang belum berdikari tahun. Pendidik membersih muka, mata, telinga dan hidung bayi dengan betul. Pendidik memastikan kanak-kanak mandi dua kali penveraan. Kanak-kanak melipat dan manak-kanak pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing.

Bahan pencuci bilik air diletak di tempat yang selamat, jauh dari kanak-kanak.

Sistem PERMATA Q

Pendidik bermain bersama kanak-kanak, memberi ransangan dan galakan untuk mereka meneroka dan bergembira bermain pasir. Pendidik sentiasa peka keselamatan bayi dan kanak-kanak semasa aktiviti pergerakan kreatif.

Pendidik memastikan kanak-kanak menggunakan ubat gigi, memberus gigi, berkumur dan mencuci mulut kana-kanak betul, kemudian menyimpan berus gigi di tempat asal. Pendidik sentiasa bersama bayi dan kanak-kanak semasa main manipulatif untuk merangsang kebolehan berfikir mereka. Kanak-kanak yang sudah berdikari tahun. Pendidik memastikan kanak-kanak membasuh tangan dengan betul, menggunakan sabun dan membilas celah-celah jari dan tapak tangan.

Lampu dipadam dan suasana bilik tidak terlalu terang atau gelap. Pendidik menukar pakaian kanak-kanak sekurang-kurangnya dua kali sehari. Kanta Pembesar Magnifying Glass.