KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Kigataur Kishakar
Country: Kenya
Language: English (Spanish)
Genre: Personal Growth
Published (Last): 13 May 2004
Pages: 175
PDF File Size: 15.21 Mb
ePub File Size: 19.49 Mb
ISBN: 467-9-73106-307-3
Downloads: 19012
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mikarn

PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa. Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya.

Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini. Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Yahudi.

Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan. Pada tahunsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel. Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Beliau kemudiannya membina sebuah masjid kayu di tempat yang sekarang merupakan kompleks bangunan Masjid Al Aqsa.

Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina. Pendatang-pendatang Yahudi yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil.

  KDLINKS HD700 PDF

Ramai orang berpendapat Baitulmuqaddis pada ketika itu merupakan tanah yang paling subur di Palestin. Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi. Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel.

Orang Yahudi tetap kiisah dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Pada kurun kedua, Maharaja Rom memerintahkan supaya Baitulmuqaddis dibina semula dan membina sebuah kuil orang Rom di situ sambil menghalang kegiatan keagamaan orang Yahudi.

Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi. Selama tahun selepas itu, kota ini mikrak tidak penting bagi kerajaan Rom.

Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Nebuchadnezzarraja Babylon kemudiannya menakluk Baitulmuqaddis dan memusnahkan Kuil Sulaiman. Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Mimraj pada tahun masihi. Laman ini kjsah buat kali terakhir pada Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib.

Tidak lama kemudian tentera Babylon mula menguasai Baitulmuqaddis daripada orang Yahudi. Ruang nama Rencana Perbincangan. Mereka kemudiannya membunuh kesemua idrak bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi. Keganasan ini terus meningkat sepanjang tahun an dan an.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Orang Yahudi kembali memberontak tetapi berjaya dipatahkan tentera Rom. Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s. Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina.

  COMPAQ 6530B MANUAL PDF

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Sejarah Baitulmuqaddis – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis. Semasa pemerintahan Rommasyarakat Yahudi di Baitulmuqaddis memberontak. Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Tembok Barat. Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka. Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan. Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a.

Semasa Perang Arab-IsraelBaitulmuqaddis terbahagi kepada dua. Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom.

Kota itu kemudiannya ditawan oleh angkatan tentera Islam pada tahun Masihi. Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi. Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam.

Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang. Perlu diingatkan bahawa kubah yang bersalut emas dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya yang dibina tidak lama kemudian. Pemerintahan Kixah menandakan bermulanya suasana kelam kabut di sini.

Dia kemudiannya menghalau orang Yahudi daripada Baitulmuqaddis. Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.