KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Gukinos Goltigor
Country: Dominica
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 11 January 2009
Pages: 316
PDF File Size: 18.71 Mb
ePub File Size: 15.77 Mb
ISBN: 771-7-92770-422-9
Downloads: 29800
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Daizragore

Sarang lebah haif moden juga membolehkan penjaga lebah untuk mengangkut lebah dari tempat ke tempat untuk membantu pendebungaan hasil tanaman serta menggalakkan perusahaan menternak lebah secara besar-besaran. Lebah Megapis amat garang dan mampu menyengat seorang manusia sampai mati jika diganggu. Diambil daripada ” https: Lebah madu tidak dapat menyeberangi Banjaran Rocky dengan sendiri; ia diangkut oleh kaum peneroka Mormon ke Utah pada akhir an; [8] diangkut dengan kapal ke California pada awal an.

Komuniti lebah madu sering digunakan oleh para ahli teori sepanjang sejarah sebagai model masyarakat manusia:. Lebah madu mewakili hanya pecahan kecil daripada kira-kira 20, spesies lebah yang dikenali. Di kalangan ahli-ahli Apis yang wujud, spesies-spesies yang lebih asasi menghasilkan indung madu yang tunggal dan terdedah, manakala spesies yang lebih baru berevolusi pula bersarang dalam rongga yang lebih tertutup dan membuat berbilang indung, dan inilah yang amat memudahkan pembelajinakan lebah madu berkenaan.

Apini inferred from nuclear and mitochondrial DNA sequence data” [Mol. Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman dan penghasilan koloni kelulut untuk dijual kepada pemelihara lain. Apis LinnaeusSpesies Subgenus Micrapis: Pemeriksaan koloni di lapangan bertumpu kepada:.

  ALESIS DM5 PDF

Pembezaan jantina dikawal oleh suatu partenogenesis yang terubah suai. Apini LatreilleGenus: Bagaimanapun, terdapat juga spesies lebah madu asli yang diternak dan diperdagangkan oleh kaum orang asli Amerika. The Story Of The Honeybee. Ia dikenali sebagai lebah madu Eropah, Barat atau biasa.

Lebah madu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Terdapat dua kaedah penternakan kelulut iaitu kaedah tradisional dan kaedah pemeliharaan secara industri. Apis cerana Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta Apis nuluensis. Ratu yang baik ialah yang dapat mengeluarkan telur yang banyak dalam jangka waktu panjang.

Semua spesies Apis yang wujud dikumpul madunya oleh kaum orang asli untuk dimakan, tetapi hanya madu buatan Apis mellifera dan Apis cerana yang dimanfaatkan secukupnya untuk tujuan komersil.

Apis cerana Apis indica Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta Lebah madu ialah subset lebah dalam genus Apisdibezakan terutamanya dengan penghasilan dan simpanan madu dan pembinaan koloni sarangnya yang sempurna daripada lilin lebah.

Lebah madu selaku lambang keabadian dan kebangkitan semula dijadikan jata diraja Merovingiandan ,adu semula oleh Napoleon.

Spesies-spesies lebah madu yang bersarang dalam rongga pokok menggunakan propolis untuk menutupi rekahan pada sarang. Molecular Phylogenetics and Evolution. Dari segi filogeniinilah spesies lebah madu yang paling sukar difahami dengan jitu. Terdapat hanya seekor sahaja ratu di dalam satu-satu koloni. Ia mengawan dengan lebah jantan di udara.

Beberapa jenis lebah bersaudara menghasilkan dan menyimpan madu, namun hanya kolnoi dalam genus Apis merupakan lebah madu sebenar.

Apis florea dan Apis andreniformis merupakan lebah madu kecil yang berasal dari Asia selatan dan tenggara. Pekerja yang terbang dipindahkan dari haif yang mempunyai banyak lebah pekerja menggunakan teknik hanyut sama seperti kkloni lebah madu.

  CP185 MANUAL PDF

Barangkalinya ia berasal dari kawasan tropika timur Afrika dan tersebar dari situ ke Eropah Utara dan juga ke arah timur elbah Asia di banjaran Tien Shan. Lebah madu Julat zaman: Apis Linnaeus How the Honey Bee Shaped a Nation. Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies.

Koloni Lebah Madu

Hanya dua spesies lebah madu leba benar-benar dibela jinak ; salah satunya Apis mellifera paling lewat sejak zaman pembinaan piramid Mesirdan hanya spesies itulah yang ditaburkan secara luas menjangkau kawasan asalnya. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Diambil daripada ” https: Oleh lebh, adalah kebiasaan bagi ratu lebah untuk menghasilkan sebilangan telur lebah jantan diploid. Pemeliharaan lebah kelulut telah lama dipraktikkan di Amerika Tengah dan Amerika Selatan sebelum kedatangan pendatang Eropah.

Meliponikultur – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Bagaimanapun, lebah diafrikakan jarang terdapat di kawasan utara Amerika Utara kerana ia tidak lebaj tahan dengan musim sejuk. Ruang nama Rencana Perbincangan. Sepertimana beberapa jenis lebah eusosial yang lain, sesebuah koloni lazimnya terdiri daripada seekor ratu lebah iaitu lebah betina yang subur; beberapa ribu lebah jantan yang subur; [13] dan ribuan lagi lebah pekerja betina yang mandul.